Historia

1945 – Perustaminen

Kuismantie logistiikka 1945 kopio

Lauri ja Saimi Mölsä perustivat yrityksen heti sodan jälkeen (1945) turvaamaan perheen elannon. Toiminta alkoi aluksi perheen kodissa, pienessä omakotitalossa Tampereen Nekalassa viiden työntekijän voimin.

Sodan jälkeen sukkia tarvittiin enemmän, kuin niitä oli tarjolla ja laadukkaille sukille oli kova kysyntä, joten Lauri Mölsä lopetti työnsä Pirkka-Trikoolla ja keskittyi vaimonsa kanssa johtamaan laajentuvaa yritystä. Vähitellen tuotanto kasvoi ja perheen kodista otettiin enemmän neliöitä tuotantokäyttöön, josta tuotanto laajeni myös neljän muun lähitalon alakertoihin.

Kokeneen tekstiilimiehenä Lauri Mölsä asetti jo sukkien valmistuksen ensi metreillä kestävän tavoitteen: Sidoste tulee tekemään vain laadukkaita tuotteita! Tavoitteesta ei tingitty vaikeinakaan aikoina sotien jälkeen, jolloin jouduttiin pohtimaan hyvien materiaalien puutteesta johtuvaa kestävyysongelmaa.

1955 – Laatukilpailun kaksi kultamitalia

1955 Mitalit - kotimainen laatukilpailu

Suomalaisen Työn Liitto palkitsi kymmenen vuotiaan yrityksen kahdessa sarjassa kultamitalilla Helsingin Messuhallissa vuonna 1955!

Kotimaisen tuotannon laatukilpailussa testattiin suomalaisten valmistajien tuotteiden ominaisuuksia laboratoriossa Tampereen Teknillisen Opiston tekstiiliosaston yliopettaja Aarne Heikkilän johdolla. Sidoste voitti kultamitalit sekä miestensukista ja lastensukista.

1956 – Uusi  tehdas Tampereen Koivistonkylään

Sidoste 1956 kopio

Tehdas rakennettiin yleislakkovuonna 1956. Tehdas oli alusta alkaen ammattitaidolla suunniteltu ja asianmukaisesti koneistettu. Ammattitaitoa ja tietämys oli hankittu useilla opintomatkoilla Ruotsin, Itävallan, Sveitsin sekä Englannin tekstiilitehtaisiin.

1963 – Terrierit televisiossa

Terrierit esiintyivät ensimmäistä kertaan televisiossa vuonna 1963 MTV:llä. Terrierit murina ja leikkisä kisailu kestävällä Sidoste-sukalla jättivätkin lähtemättömän ja oikean mielikuva Sidosteen sukista.

Lauri Mölsä ja taiteilija Tapio Alikylä suunnittelivat Sidoste tuotemerkin 1950-luvulla.

1964 – Ensimmäinen laajennus

Nimetön-1 kopio

Laajennuksen valmistuttua lisätilaa saatiin yli 10.000 kuutiometriä. Toinen kerros kohosi entisen yläpuolelle ja tehdas kasvoi myös pituutta.

1968 – Yrittäjäpalkinto

Yrittäjäpalkinto

Sidoste vastaanotti pienenä yrityksenä juhlavassa tilaisuudessa valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon tunnustuksena menestyksellisestä ja esimerkillisestä toiminnasta. Sidosteen lisäksi yrittäjäpalkinnon ottivat vastaan Pikval Oy, Rapala-uistin, Suomen Autoteollisuus ja Valon Kone Oy.

1970 – Toinen laajennus

Sidoste 1970 asussa

Kuusi vuotta myöhemmin syksyn 1970 aikana tehdasta laajennettiin. Laajennuksen jälleen toimintatilat olivat yhteensä noin 22.000 kuutiometriä. Tässä vaiheessa oli tuotanto-ohjelmaan otettu myös sukkahousu. Laajennuksen yhteydessä kaikki osastot uudistettiin.

1970-luvun alkupuolen kuvaan kuului myös alkanut toimialarationalisointi. Sidoste, sukka-alaan erikoistuneena tehtaana osti eri tehtaiden sukkakonekantoja.