30.06.2022

8 syytä käyttää merinovillaa

Merinolammas on pelkkää alusvillaa tuottava lammasrotu, jonka villa on erityisen hienoa. Merinolampaita kasvatetaan eniten Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Etelä-Afrikassa ja Argentiinassa. Lampaat kestävät sekä kovaa paahdetta että kylmyyttä, ja niiden villa käyttäytyy ihmisen yllä samalla tavalla.

Merinoa voidaankin sanoa täydellä syyllä luonnon omaksi ihmemateriaaliksi, ja merinovillalla on valtavasti hyötyjä.

Merino kannattaa valita, koska…

1. Merinovilla lämmittää

Merinovillan kiistaton etu on se, että ohutkin merinoneulos eristää tehokkaasti lämpöä. Merinovaatteissa olosi on lämmin, mutta ei hiostava tai topattu.

Merinovilla sopii erinomaisesti urheilu- ja vaellusvaatteeksi. Liikkuminen sujuu kevyesti ja joustavasti, mutta pysyt lämpimänä.

2. Merinovilla hengittää ja pitää kuivana

Toinen merinovillan huippuominaisuus on se, että merinovilla imee tehokkaasti kosteutta iholta. Ja mikä ihmeellisintä, merino pitää sinut lämpöisenä, vaikka vaate olisi kostunut.

Merinovillasukat ovat nappivalinta lasten kumisaappaisiin. Pehmeä neulos hellii jalkaa vuoraamattomassa kengässä, ja jalat pysyvät kuivina, lämpiminä ja raikkaina. Samoista syistä merinosukat sopivat erinomaisesti syksy- ja talviurheiluun ja vaelluksille.

3. Merinovilla on hellä iholle

Jos tavallinen villa kutittaa ihoasi, testaa merinovillaa. Kaikkein hienoimmat ja ohuimmat merinoneulokset tuntuvat suorastaan silkkisiltä. Ne sopivat vaatteisiin, jotka ovat suorassa ihokosketuksessa, siis sukkiin, aluskerrastoihin, kaulureihin, huiveihin, pipoihin ja tumppuihin.

4. Merinovilla ei sähköisty

Oletko sähköinen tyyppi, jonka hiukset ja vaatteet suorastaan rätisevät talvella? Merinovillan hyöty talvella on se, että merino ei sähköisty yhtä voimakkaasti kuin monet muut materiaalit, varsinkin keinokuidut. Kun painat päähän merinopipon, sen alta ei paljastu turhan pörröisiä yllätyksiä.

5. Merinovillaa ei tarvitse pestä

Ei ainakaan kovin usein. Merinovillan puhdistus nimittäin hoituu kuin itsestään, kun villa pääsee kosketuksiin hapen kanssa. Huolellinen tuuletus ulkoilmassa raikastaa merinovaatteen, ja jopa hienhaju haihtuu. Nurinpäin kääntäminen tehostaa tuuletusta.

Edes merinovillasukkia ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen, vaikka sukka on ihokontaktissa. Käännä sukat nurinpäin ja asettele ne yöksi väljästi vaikka patterille. Aamulla voit vetää jalkaan raikkaat lämmittäjät.

Jos merinovillaan tulee näkyvää likaa, se kannattaa yrittää poistaa paikallisesti. Älä pese koko vaatetta, vaan ainoastaan likaantunut kohta, mieluiten käsin. Kuivuneet kuraroiskeet voi rapsutella irti käsin tai villakammalla.

6. Merinovilla on loistava välikausimateriaali

Kevät ja syksy ovat haastavia pukeutumiskausia. Päivät ovat lämpimiä, mutta aamut ja illat viileitä. Aurinko houkuttaa vetämään jalkaan kevyet tennarit, mutta ilma voi olla viileä. Toppavaatteet ja paksu villa taas tuntuvat liioittelulta.

Merinovaatteissa siirtymä vuodenaikojen välillä sujuu lempeästi ja lämpimästi. Pue tennareiden alle merinosukat ja yhdistä hame merinosäärystimiin. Suojaa kaulasi merinotuubilla, kun pidät takkia auki.

Merinovilla sopii etenkin lasten välikausipukeutumiseen, sillä ohut neulos hengittää eikä hidasta telmimistä.

7. Merinovilla kestää

Oikein huollettuna merinovilla kestää kulutusta hyvin. Sidosteen merinosukissa on myös optimaalinen määrä polyamidia, joka vahvistaa neulosta. Lycran ansiosta villavaate joustaa, mutta ei venähdä.

Parhaimmillaan villaan sekoitetut keinokuidut siis pidentävät arvokkaan luonnonmateriaalin kestoa. Pitkäikäinen kotimainen vaate, joka ei vaadi paljon pesua, on ekoteko.

8. Eettinen, kotimainen ja perinteikäs

Sidosteen käyttämä merinovilla on aina eläinystävällisesti tuotettua, siis mulesing-freeta. Tämä tarkoittaa sitä, että merinolampaiden peräaukkoon ei ole tehty kivuliasta kirurgista toimenpidettä eli mulesointia, jonka tarkoitus on ehkäistä loiskärpästen tarttuminen lampaaseen.

Kaikki sukkamme valmistetaan Tampereen Koivistonkylässä, on valmistettu jo yli 75 vuotta. Olemme kotimainen perheyritys neljännessä sukupolvessa, ja tehtaamme porukka on yhtä Sidoste-perhettä.

Tuotteidemme pienimmätkin yksityiskohdat voidaan jäljittää, eikä yksikään sukkapari lähde meiltä maailmalle, ennen kuin olemme tarkistaneet sen käsin.

Kun ostat Sidostetta, tuet kotimaista ja vastuullista tuotantoa. Sidoste kestää käytön ja lähemmän tarkastelun.